Mit rejt a Cziffra-dosszié? Kiállításvezető

Mit rejt a Cziffra-dosszié? Kiállításvezető
55 oldal
ár: - Ft

Az ÁBTL 2023-ban vette fel a kapcsolatot Andrásy Lászlóval, Cziffra György magyarországi örökösével, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművésszel és Besszer Szilviával, a Cziffra György Fesztivál igazgatójával. Az együttműködés eredményeként Levéltárunkba került több doboznyi iratanyag, valamint hat albumot megtöltő fényképanyag digitális másolata. Az iratok között megtalálhatóak többek között a Filharmóniával, a Magyar Rádióval, a Hanglemezgyártó Vállalattal kötött szerződések, gratuláló- és köszönőlevelek, a szakmai és családi életéhez kapcsolódó hivatalos és magániratok, programfüzetek, szórólapok, plakátok. Így lehetőség nyílt arra, hogy a Levéltárunk őrzésében már meglévő és az újonnan bekerülő iratoknak köszönhetően ezt a gazdag életművet és emigráns sorsot az állambiztonság sajátos prizmáján keresztül mutassa be a kiállítás.

Cziffra először 1950-ben került a magyar kommunista titkosszolgálat látókörébe. Ekkor feleségével és fiával illegálisan elhagyta Magyarországot, azonban szökés közben elfogták őket. A házaspárt többéves börtönbüntetésre ítélték, fiukat pedig nevelőintézetben helyezték el. A kiállítás ebből az egyedi – állambiztonsági – nézőpontból kiindulva tematikus egységekre bontva mutatja be a művész életének és pályafutásának három hosszabb-rövidebb korszakát számos publikálatlan dokumentum, elsősorban levéltári források, iratok és fényképek felhasználásával.

A kiállításvezetőből a Cziffra György életeit feltáró irat- és fényképanyagon keresztül megismerhető az állambiztonság működése is, illetve megismerhető az is, hogy a kommunista blokkon belül, majd az emigrálását követően merre járt, hol élt és alkotott a világszerte ünnepelt zongoraművész, valamint életútjának mely eseményeit kísérte figyelemmel a magyar állambiztonság.

Szerk.: Dr. Vörös Géza
Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára
Budapest, 2024