Megszállás és/vagy fegyverszünet - Szövetséges ellenőrzés Közép-Európában a 2. világháború végén

Videó 2015. október 8.
Megszállás és/vagy fegyverszünet - Szövetséges ellenőrzés Közép-Európában a 2. világháború végén

Cseh Gergő Bendegúz előadásában áttekinti, hogy miként működött az „olasz precedens”, a nyugati szövetségesek milyen jogokat gyakoroltak és milyen jogokat garantáltak katonai szövetségesük számára Itáliában, mennyire tekintették feladatuknak az olasz belpolitikai élet kontrollálását, és ebben milyen eszközöket vettek igénybe.

A 2. világháború végén létrejött európai fegyverszüneti ellenőrző mechanizmusok és ezek végrehajtó szervei, a Szövetséges Ellenőrző Bizottságok hosszabb-rövidebb ideig mindenütt meghatározó szerepet játszottak a megszállt országok politikai és gazdasági életében. Ez természetszerűleg fakadt az őket létrehozó katonai, gazdasági és politikai szándékokból, az egyes ellenőrző bizottságok működése ugyanakkor – minden kölcsönösség ellenére – korántsem azonos mintára épült. Az a széles körben elterjedt vélekedés, hogy a nyugati szövetségesek „precedenst” teremtettek az olaszországi fegyverszüneti ellenőrző rendszer létrehozásával és működtetésével, korántsem alaptalan.

Nem csak a korabeli brit és amerikai béke-előkészítő műhelyekben, de a legmagasabb szintű diplomáciai üzenetváltásokban is rendre megjelenik az a feltételezés, hogy az elsőként létrehozott szövetséges ellenőrzési mechanizmus majd a hasonló intézmények mintapéldája is lesz Európában. Mivel pedig az első vesztes tengelyhatalom Olaszország lett, az amerikai és brit megszálló erők teremthették meg az első fegyverszüneti ellenőrző rendszert a háború folyamán. Amikor pedig a katonai helyzet Közép-Kelet Európában is megérett erre, a Szovjetunió hasonló ellenőrzési mechanizmusokat hozott létre Romániában, Bulgáriában, Magyarországon és Finnországban is.

Természetesen csak a Szovjetunió által működtetett közép-európai ellenőrző bizottságok működésének bemutatása révén próbálhatunk meg válaszolni arra a kérdésre:

  • ténylegesen precedens volt-e az olaszországi ellenőrző mechanizmus, és hogy
  • miként működhetett és mennyire lehetett eredményes egy hasonló intézményrendszer ott, ahol nem állt mögötte tényleges katonai megszálló hatalom?

Fotó: Fortepan / Chuckyeager tumblr