Egy diktatúra hagyatéka – Állambiztonsági iratok és történetek

Egy diktatúra hagyatéka – Állambiztonsági iratok és történetek
101 oldal
ár: 3250 Ft

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) 1997 óta működő állami szaklevéltár, amely kiemelt feladatának tekinti az 1990 előtti titkosszolgálatok történetének feltárását és bemutatását, valamint a polgárok egyéni, illetve a társadalom kollektív információs kárpótlásának biztosítását. Ennek a kiállításnak fontos célja, hogy megismerhetővé, megérthetővé tegye a kommunista diktatúra politikai rendőrségének működését. A kiállító és közösségi tér a társadalom minden korosztálya számára közelebb kívánja hozni a Levéltárban őrzött iratokat, amelyek a politikai okokból megfigyelt és üldözött személyek ellen lefolytatott nyomozásokról tanúskodnak. Feszítő ellentmondás, hogy a Levéltár alapvetően iratokat őriz, amelyek ritkán tűnnek látványosnak, de a belőlük megismerhető történetek rendkívül izgalmasak, sokszor mélyen megrázóak, de mindenképpen fontosak a saját múltunk megismerése szempontjából.

Levéltárunk törekedett arra, hogy a látogatók akár rövidebb, akár hosszabb időt eltöltve is a lehető legteljesebb képet kapják az állambiztonság működéséről és iratairól. A kiállítást számos olyan interaktív elem, kihúzható fiók, hanganyag gazdagítja, amelyek szintén segítenek újabb és újabb rétegeket feltárni az állambiztonság történetéből.

Állandó kiállításunk a politikai rendőrség 1945 és 1990 közötti működését konkrét történeti eseményeken keresztül, az iratanyagot a középpontba helyezve, a Levéltárunkba került tárgyak segítségével mutatja be. Hat tematikai egységbe rendezve követhetjük nyomon az állambiztonsági munkát: a kontroll alatt tartandó célcsoportot, vagyis a társadalmi ellenállás formáit, a titkos nyomozás eszközeit, az ügynökhálózatot, a titkos megfigyelési módszereket, az erőszak és a megtorlás módját és tereit, az erőszakszervezetet és annak vezetőit, a kiállítótér közepén pedig az állambiztonsági munka során keletkezett irattípusokat.

Szerk: Tóth Eszter
ÁBTL
Budapest, 2021