Cziffra-kiállítással és állambiztonság-történettel folytatódnak programjaink

Cziffra-kiállítással és állambiztonság-történettel folytatódnak programjaink

A Cziffra-dossziét bemutató időszaki kiállítással, az állambiztonság működéséről szóló előadásokkal és a korszakot fókuszba állító dokumentumfilmekkel vár mindenkit idén tavasszal is az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára.

Február 14-én „Mit rejt a Cziffra-dosszié?” címmel nyílik meg a Cziffra Fesztivállal közös időszaki kiállításunk, amely bemutatja Cziffra György életének egyes rejtett, eddig nem ismert mozzanatait, összefüggéseit és egyben megvilágítja a mai ember számára is az állambiztonság működését. Tárlatunkon speciális nézőpontból kiindulva, számos, eddig nem publikált dokumentumon - forráson keresztül, elsősorban levéltári iratok, fényképek felhasználásával mutatjuk be Cziffra életének és művészetének egy-egy időszakát, valamint a zongoraművész személye által részben az állambiztonság működését is.

A kiállításhoz csatlakozva áprilisban egy kamarakonferencián Cziffra életének meghatározó helyszínei elevenednek meg, míg júniusban, a Múzeumok Éjszakája alkalmából is Cziffra György munkássága előtt tiszteleg majd Levéltárunk tematikus napja. A tárlat szeptember közepéig lesz látogatható.

Februártól folytatódik Bevetítés filmklubunk is: a tavaszi félévben Móczán Péter „ERNA. Az állambiztonság hálójában” és Almási Tamás „Onódy, a hatvanas évek császára” című dokumentumfilmjei mellett Papp Gábor Zsigmond Bereményi kalapja című alkotását is műsorra tűzzük.

Szabadegyetemünk a tavaszi félévben az állambiztonság történetét és érdekesebb fejezeteit szakértő vendégek közreműködésével mutatja be: februárban az 1945-ös és 1990-es rendszerváltásokat az állambiztonság szempontjából elemezzük, márciusban a hazai terrorelhárítás Kádár-kori történetét járjuk körül, áprilisban a magyar gazdasági hírszerzés történetét és eszközeit vázoljuk, illetve májusban az operatív technikai eszközök fejlődését tekintjük át.


Rendezvényeink minden alkalommal ingyenesek és regisztráció ellenében szabadon látogathatók, illetve a programok előtt az érdeklődők számára lehetőséget biztosítunk az "Egy diktatúra hagyatéka. Állambiztonsági iratok és történetek" című állandó kiállításunk tárlatvezetéssel történő megtekintésére is.

Témakörök: 
Hír