Pályázatok, beszámolók

 • Szakmai beszámoló az állományvédelmi tevékenységhez elnyert támogatás felhasználásáról

  Szakmai beszámoló az állományvédelmi tevékenységhez elnyert támogatás felhasználásáról (pályázati azonosító: 204133/00259)

  Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára állományvédelmi műhelyének tevékenységéhez szükséges szakmai anyagok és eszközök beszerzésére 2017. október 10-én a 204133/00259. azonosító  számon pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kulturális Alaphoz. A Közgyűjtemények Kollégiuma a benyújtott pályázatot 345.227 Ft összegben támogatta.

  A restauráló műhely a rendelkezésre álló összegből a pályázatnak megfelelően az alábbi termékeket szerezte be közel azonos összegben, mely az alábbiakban részletesen bemutatásra kerül.


  A beszerzésre került állományvédelmi eszközök és anyagok listája

  DragonLabMS-PA- mágneses keverő 38.087 Ft/db 2db 76.175 Ft
  Bosch TLB5000 szárazvasaló 5.297 Ft/db 4db 21.190 Ft
  pH Fix indikátorcsík 4.918 Ft/db 2db 9.835 Ft
  Puffer oldat pH 4.00, 4.070 Ft/db 1db 4.069 Ft
  Puffer oldat pH 7.00, 4.070 Ft/db 1db 4.069 Ft
  Petroléter 60-80 2.794 Ft/l 10db 27.940 Ft
  Panorama I. albumlap 35mm-es negatívnak 16.777 Ft/100db 5db 83.884 Ft
  Panorama I albumlap 3 vízszintes zseb 12.573 Ft/100db 1db 12.573 Ft
  Pad papírtasak  10*15-ös 3.578 Ft/100db 4db 14.311 Ft
  Pad papírtasak  13*18-as 4.898 Ft/100db 3db 14.695 Ft
  Focal I diadoboz szett 5.687 Ft/szett 1db 5.687 Ft
  Prizma II fotódoboz 7.230 Ft/db 10db 72.301 Ft
  Szállítási költség 1 alkalommal     2.540 Ft
  Összesen:     349.269 Ft

  A tervezett költségek szinte teljes egészében megegyeznek a kiadásokkal, a vasalók megvásárlását azonban kedvezőbb áron sikerült megvalósítani, így lehetőség nyílt arra, hogy Pad papírtasakból az eredetileg tervezett mennyiségen felül plusz egy csomag (100db/csomag), így 300 helyett 400 darab Pad papírtasak került beszerzésre. A megpályázott eszközök és anyagok maradéktalanul beszerzésre kerültek, a tervezett és megvalósult munka aránya 100 %-os.

  A Történeti Levéltárban őrzött 20. századi, modern kori iratok fennmaradásának egyik legsúlyosabb problémája a levéltári források egyik adathordozójának, a papírnak a savassága, vagyis rendkívül alacsony pH-értéke. Az állományvédelmi feladatok között elsődlegesnek tekinti a Levéltár az iratok életének meghosszabbítását. A cél a romlási folyamat megállítása, melynek érdekében az iratok tömeges savtalanítása folyamatosan zajlik. Az iratanyag savtalanítása, restaurálása mellett kiemelten fontos teendő a savtalanítási folyamat eredményességének ellenőrzése. Ennek a feladatnak megkönnyítésére vásárolt 2 darab DragonLab MS-PA- mágneses keverő lehetővé teszi, hogy állandó körülmények között, megbízható méréseket lehessen végezni.

  1. fotó pH-mérés előkészítése 2. fotó pH-mérés eredménye

  Összehasonlító vizsgálatnál a kezeletlen és a kezelt tesztpapír pH-jának mérése történik. Ebben az esetben fontos, hogy a mérések azonos körülmények között és azonos ideig történjenek. A pontosabb és biztonságosabb mérési eredmény érdekében beszerzett kalibráló folyadékok is a hiteles mérési eredményeket szolgálják. A pH-Fix indikátor csík többek között a savtalanító folyadék gyors ellenőrzésére ad lehetőséget és ezzel segíti a restaurátor munkáját.

  A gyűrött és tépett iratok simítására használt vasalók a folyamatos munkavégzés miatt nagy igénybevételnek vannak kitéve.

  3. fotó gyűrött és tépett irat vasalása

  A BOSCH TLB5000 száraz vasaló egyszerű kezelhetősége és megfelelő minősége miatt kiváló segédeszköznek tekinthető a mindennapi munkában. Előnyei közé sorolható, hogy súlyát tekintve nem túlzottan nehéz és talpa is könnyen tisztítható. Ezek az eszközök hosszabb távon működtethetők és biztosítják a precíz munkavégzést.

  A Történeti Levéltárban a különböző dossziékban található fotóknak nagy részét a 20. század második felében divatos áttetsző ragasztócsíkkal, azaz celluxszal rögzítették. Ennek eltávolítása mindenképpen fontos a fotók minél jobb állapotának megőrzése miatt. A tervnek megfelelően, több mint 1700 fotó esetében történt meg a fotó tisztítása, javítása, a cellux csíkok (a hordozó műanyag és a ragacsos ragasztóanyag) leoldása.

  4. fotó Celluxszal rögzített fényképek 5. fotó Cellux eltávolítás

   

  6. fotó Megtisztított, borítékolt fényképek

  A 20. századi papírok esetében a restaurátori munkában visszatérő probléma a cellux ragasztók eltávolítása. A fotók tisztítására, a cellux ragasztófoltok eltávolítására használt Petroléter oldószer elengedhetetlen kelléke ennek a folyamatnak. Használatával megakadályoztuk, hogy a ragasztó maradványok miatt a fotók összeragadjanak és ezáltal elkerültük, hogy felületük ilyen módon sérüljön, károsodjon.

  A fotó negatívok és pozitívok valamint a kisebb tárgyak állományvédelmi szempontból megfelelő tárolásának megoldása érdekében történt speciális, fotók és fotónegatívok tárolására alkalmas minőségi tároló anyagok megvásárlása. A Prizma fotódobozok elválasztó és kitöltő elemekkel különböző méretű részekre oszthatók, a fotókat ennek megfelelően méret szerint, egyenként Pad papírtasakba csomagolva helyeztük el.

  7. fotó Fényképek csomagolása papírtasakba 8. fotó Prizma dobozokba helyezett fényképek

   A Prizma dobozok a fotókon kívül egyéb kisebb méretű tárgyak jól elkülöníthető tárolására is alkalmazhatóak, felhasználásuk folyamatos.
  Ezek a speciális tároló anyagok kiválóan hasznosíthatóak az újonnan megépült fotóraktárunkban, mely annak érdekében jött létre, hogy azok a fotóanyagok, melyek mostanáig a dossziékban egymásra ragasztva, összecelluxozva, vagy egymás tetején dörzsölődve helyezkedtek el – ezáltal lehetőséget adva a karcolódásra, szakadásra, összeragadásra, – mostantól kiemelve a dossziéból, kifejezetten fotók tárolására alkalmas körülmények között legyenek elhelyezve. A fotóraktár polcrendszerének kialakítása még folyamatban van, ezért a fotók áthelyezése és átcsomagolása fokozatosan fog megtörténni. A fényképek állományvédelmi szempontból megfelelő elhelyezésére a pályázat során megvásárolt tároló anyagok, dobozok kiváló lehetőséget nyújtanak.

  9. fotó Dobozba és papírtasakba helyezett fényképek

  A dossziék feldolgozása során folyamatosan kerülnek elő – pl. tekercsben a lapok között, borítékban elhelyezett - mikrofilmek vagy filmnegatívok, amelyeknek a dossziéban történő tárolása nem megfelelő, mert karcolódását, sérülését teszi lehetővé, emellett rosszul áttekinthető és nehezen kezelhető. A 35mm-es fotó negatívok kiemelése folyamatosan zajlik, a Panorama albumlapban 7 sorban soronként 6 filmkocka helyezhető el.

  10. fotó Negatívok tárolása

  A Panorama albumlap másik változata laponként 2-4 fénykép biztonságos tárolására alkalmas és használatával a megfelelő fotódobozba lefűzve pormentesen, könnyen kezelhetően és áttekinthetően tárolhatóak a fényképek.
  A restaurátori munka során újabb tárgytípusok, például érdemérmek, noteszok, könyvek, naplók, zászlók, diafilmek vagy lemezek biztonságos, a tárgytípusnak megfelelő tárolására van folyamatosan igény. A tárgyak kiemelése pontos adminisztrációval történik és ezekben a dobozokban könnyen, elkülöníthetően és áttekinthetően történik a tárolásuk. Mindehhez a megvásárolt dobozok és csomagolóanyagok, a Prizma fotódoboz és a Focal diadoboz szett, a Pad papírtasakok és Panorama albumlapok egyaránt tökéletes és biztonságos csomagolási lehetőséget jelentenek.


  Budapest, 2018. október 26.

   

  Szabó Erzsébet Vörös Géza
  restaurátor főosztályvezető