Állambiztonsági oktatófilmek - részletek

A levéltár megalakulásakor átvett iratanyag összesen huszonhat különböző állambiztonsági oktatófilmet tartalmazott, melyeket az egykori titkosszolgálati beosztottak továbbképzésére használtak. A celluloid filmre rögzített oktatófilmek – melyekből itt technikai okok miatt csak pár perces részleteket közlünk – digitalizált formában megtekinthetők a levéltár kutatótermében.

 • A fekete mappa - részlet

  BM Filmstúdió, magyar állambiztonsági játékfilm, fekete-fehér, év nélkül, 74 percnél megszakad, rendezte: Lestár János  főszereplők: Sunyovszky Sylvia és Kalocsay Miklós.

  Berkesi András kémnovelláját dolgozza fel a film, melyben a CIA és a magyar hírszerzés harcol egymással a Fekete mappa megszerzéséért.

  A film 74 percnél megszakad, majd újrakezdődik.

 • A körzeti megbízotti szolgálat - részlet

  Rendőr Filmstúdió, rendőrségi-állambiztonsági oktatófilm, fekete-fehér, év nélkül [1969], 21 perc.

  Az oktatófilm bemutatja a körzeti megbízottak állambiztonsági feladatait, ezek közül főként a beutazó külföldi személyekkel kapcsolatos intézkedéseket részletezi.

 • Anyagátadási találkozó - részlet

  BM Filmstúdió, magyar állambiztonsági oktatófilm, fekete-fehér, év nélkül, 32 perc.

  Az oktatófilm egy legális rezidentúra és egy illegális hírszerző közötti anyagátadási találkozó előkészítését, biztosítását és végrehajtását mutatja be.

 • Barátságos idegen - részlet

  BM Tanulmányi és Módszertani Osztály-Rendőrfilm, magyar állambiztonsági játékfilm, fekete-fehér, 1959, 40 perc, rendezte: Rényi Tamás, szereplők: Kovács Károly, Varga Tibor, Garas Dezső, Vedres Tamás, Sallay Tibor.

 • Boszorkánykonyha - részlet

  Magyar propaganda-dokumentumfilm, fekete-fehér, 36 perc, év nélkül, írta és rendezte: Bokor Péter és Moldoványi József, a szöveget elmondták: Básti Lajos, Csákányi László, Kéry Gyula, Pálos György, Tassy András, Zách János, összeállította: Szécsényi Ferencné.

 • Diplomata - részlet

  BM Tanulmányi és Módszertani Osztály, állambiztonsági dokumentumfilm, fekete-fehér, év nélkül, 9 perc.

  Az eredeti megfigyelési filmanyagból készült dokumentumfilm bemutatja, miként akadályozta meg a magyar katonai elhárítás Roberto Candilio ezredest, Olaszország katonai attaséját a kémkedésben.

Oldalak

Tisztelt Érdeklődők!

Örömmel értesítjük, hogy a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetését követően, 2020. június 29-étől ismét kinyitjuk Levéltárunk ügyfélszolgálatát és kutatótermét, amelyek idén augusztusban sem zárnak be. A zárás alatt érkezett állampolgári megkeresések feldolgozását folyamatosan végezzük, ezzel kapcsolatban türelmüket kérjük.

Kutatótermünkben az egészségügyi biztonsági szempontok megtartása érdekében csökkentett létszámban tudunk egyidőben kutatókat fogadni, ezért – további rendelkezésig – előzetes időpontfoglalást vezetünk be. Az időpontok foglalása 2020. június 24-étől válik lehetővé, a Levéltár honlapján található kutatoterem.abtl.hu linken keresztül, amellyel kapcsolatban kutatóink a számukra kiküldött hírlevélben találnak több információt. Az elkészült másolatok átvételéhez nem kell időpontot foglalni.
A veszélyhelyzet feloldását követően is több egészségügyi óvintézkedést fenntartunk, ezért kérjük ügyfeleinket és kutatóinkat, hogy használják a Levéltár által biztosított érintésmentes kézfertőtlenítő adagolót és viseljenek maszkot.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára