Együttműködési megállapodást kötöttünk a moldovai Nemzeti Levéltári Ügynökséggel

Együttműködési megállapodást kötöttünk a moldovai Nemzeti Levéltári Ügynökséggel

Az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára létrehozásáról szóló 2003. évi III törvény 2017-es módosításával a törvényalkotó új feladatot jelölt ki a Levéltár részére: ezek szerint az ÁBTL feltárja, nyilvántartja és gyűjti, illetve másolatban beszerzi a magyar vonatkozású külföldi állambiztonsági anyagokat. A cél érdekében együttműködési megállapodást kötöttünk korábban többek közt a Szekuritáté Irattárait Vizsgáló Országos Tanáccsal (CNSAS) és Ukrajna Biztonsági Szolgálatával (SBU) is.

2022-ben a Moldovai Köztársaság megkapta a tagjelölti státuszt az Európai Uniótól, így számára is belátható közelségbe került az EU-csatlakozás. Az ezzel párhuzamosan zajló társadalmi átalakulások részeként a moldovai levéltárak is megnyitották kapuikat a nagyközönség előtt, illetve intenzív nemzetközi kapcsolatépítésbe kezdtek. Így tett az ANA (Agenției Naționale a Arhivelor – Nemzeti Levéltári Ügynökség) is, amelyhez idén kerültek át a Moldáv Szovjet Szocialista Köztársaság (Republica Sovietică Socialistă Moldovenească) területén működő titkosszolgálati szervek, illetve erőszakszervezetek tevékenységének megismerését lehetővé tevő iratok.

Az ÁBTL, a már említett törvényi kötelezettség mellett, helyszíni feltáró munka révén magyar vonatkozású iratállományra bukkant ezen dossziékban, amelyekben főleg az 1944-45-ben elhurcolt magyar állampolgárok anyagait őrzik. Az irategyüttesben, jelenlegi tudásunk szerint, több ezer olyan magyar személy anyaga található, aki Chișinău második világháború utáni újjáépítésében vehetett részt, illetve itt lelhetők fel a később kivégzett magyarok KGB-s vizsgálati iratai is. Ezen anyagok nélkülözhetetlen forrásnak számítanak a korabeli erőszakos cselekmények megismeréséhez, illetve a Szovjetunióba hurcolt magyarok sorsának pontos megállapításához.

A megállapodás emellett a jövőben előkerült dossziékra is vonatkozik, hiszen az ANA folyamatosan vesz át iratokat a jelenlegi iratmegőrzőtől, a Moldovai Köztársaság Hírszerző és Biztonsági Szolgálatától (Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova).

Témakörök: 
Hír