Gervai András: Akiket elárult a hazájuk - KÖNYVBEMUTATÓ

Gervai András: Akiket elárult a hazájuk - KÖNYVBEMUTATÓ

2023. május 11-én 17 órakor levéltárunkban mutatjuk be Gervai András legújabb, Akiket elárult a hazájuk című könyvét.

A Gondolat Kiadó és az ÁBTL közös kiadásában megjelenő könyv tizennyolc ember izgalmas, drámai, gyakran valószerűtlen története. Néhányan közismertek, mások nem, de egy dolog közös bennük: életüket megkeserítette, megmérgezte a társadalmi, politikai légkör, s az egyre embertelenebb hatalom a megfélemlítésükre, elnémításukra, vagy akár   fizikai megsemmisítésükre tört. A sorstörténetekből egy hat évtizedet átfogó történelmi tabló is kirajzolódik.

„Könyvem megírásának ötlete azután született meg, hogy rábukkantam Ábrahám Pál kalandos, drámai élettörténetére. A harmincas évek elején Berlinben élő sztárzeneszerzőnek valószerűtlen sikersorozata után 1933-tól folyamatosan menekülnie kell Hitler elől: előbb Berlinből, majd az anschluss után Bécsből. Magyarországon a zsidótörvények miatt nem akar maradni. Párizsból a közelgő náci hadsereg miatt áll tovább, s végül a kontinensről is menekül. Dél-Franciaországból Marokkón keresztül Kubába vezet az útja, majd egy év után onnan jut be Amerikába.

Krónikám hat évtizedet fog át, nagyjából a Hitler hatalomra jutását megelőző néhány évtől a nyolcvanas évek végéig, amikor véget ér néhány, a kádári hatalom számára – származása, előélete, 56-os magatartása miatt – gyanúsnak és veszélyesnek tartott szereplőm vegzálása, megfigyelése.

Az itt olvasható munkámban is a történelem fogaskerekei közé szorult egyén szenvedéstörténetét akartam elbeszélni, a mikrotörténelmi megközelítés segítségével. Nemcsak a XX. század történelme, a diktatúrák kora, a bennük élő kisember sorsa, mindennapjai iránti szenvedélyes érdeklődésem, de a saját történetem, a családom traumái, veszteségei is motiválták könyveim megírását, amelyek így önterápiát is jelentettek a számomra. Hiszem, hogy a múltat, traumáinkat jobban meg lehet érteni, átélhetőbbé lehet tenni a kibeszélés, elmesélés révén.”

Gervai András (1948) író, kritikus, szerkesztő. Az elmúlt két évtizedben megjelent könyvei: A tanúk. Film – történelem (2004); Fedőneve: „szocializmus”. Művészek, ügynökök, titkosszolgák (2010, 2011); Alagsori történetek (2012); Titkos Magyarország. „Célszemély”: a társadalom (2015); Állami álomgyár (2017); Bayreuthtól Bagdadig (2019).

A szerzővel a bemutatón Magyari Péter újságíró beszélget, a könyvből Auth Magda előadóművész, rádióbemondó olvas fel részletet.

A könyvbemutató előtt, 16 órától az érdeklődők számára lehetőséget biztosítunk az "Egy diktatúra hagyatéka. Állambiztonsági iratok és történetek." című állandó kiállításunk tárlatvezetéssel történő megtekintésére is. A sétára kérjük az alábbi linken regisztráljanak.

Témakörök: 
Hír