Magyarok útja a gulágra

Magyarok útja a gulágra

(H)idegháborúk a hidegháborún belül

Április 19-én "A szovjet megtorlás politikája – Magyarok útja a gulágra" címmel Baráth Magdolna előadásával folytatódik levéltárunkban a Szabó Zoltán Történeti Szabadegyetem.

A Szabó Zoltán Történeti Szabadegyetem ingyenes pódiumbeszélgetései 2023 tavaszi félévében a keleti blokk kialakulását és 1956-ig tartó történetét járják körbe. A résztvevők Kelet-Közép Európa háború után kialakult sajátos helyzetével, a nagyhatalmak „keleti” politikájával, a Szovjetunió megtorló rendszerével és az egyes országok regionális sajátosságaival ismerkedhetnek meg.

Áprilisban "A szovjet megtorlás politikája – Magyarok útja a gulágra" címmel Baráth Magdolna történész-levéltárossal beszélgetünk arról, hogy a keleti blokk országiból emberek tömegeinek Szovjetunióba hurcolása milyen szerepet játszott a szovjetek megtorló és megfélemlítő politikájában. A Magyarországon eddig nem publikált, orosz és magyar forrásokra épített kutatás betekintést ad a magyar elhurcoltak történetének még nem ismert részleteibe és mindemellett képet ad a szovjet birodalmi politika logikájáról is.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációköteles.

REGISZTRÁCIÓ

A szabadegyetem többi előadása: abtl.hu/szabadegyetem

Témakörök: 
Hír