Mit rejt a Cziffra-dosszié? Kiállításmegnyitó

Mit rejt a Cziffra-dosszié? Kiállításmegnyitó

Az emigráns zongoraművész: Cziffra György és az állambiztonság

Különleges, hiánypótló kiállítás nyílik 2024. február 14-én az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában: a Cziffra Fesztivállal közös eseményként megvalósuló, Mit rejt a Cziffra-dosszié? című időszaki tárlat a zongoraművész életének egyes rejtett, eddig nem ismert mozzanatait, összefüggéseit mutatja be és egyben megvilágítja a mai ember számára az állambiztonság működését.

A kiállításon feltárul egy korszak, amely számunkra már történelem, Cziffra György számára viszont sorsát meghatározó valóság volt: az 50-es évek állambiztonságának működése. Cziffra György 1950-ben feleségével és fiával megpróbálta elhagyni Magyarországot, azonban elfogták, feleségét és őt több éves börtönbüntetésre ítélték, fiát pedig nevelőintézetbe adták. Így találkozott egymással Cziffra és a magyar állambiztonság, a vonatkozó dosszié pedig megtalálható az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának iratai között.


A megnyitóra február 14-én délután 18 órakor kerül sor az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának kiállítóterében (1067 Budapest, Eötvös utca 7.), majd ezt követően Farkas Gábor Liszt Ferenc-díjas zongoraművész szólóestjét hallgathatják meg az érdeklődők 19 órától a szomszédos Eötvös10 Színháztermében.

Az ÁBTL-es kiállításmegnyitón a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció a megnyitóra az ÁBTL-ben

Jegyek Farkas Gábor zongoraestjére az Eötvös10-ben

Témakörök: 
HírEsemény