Történelmi Kávéház meghívó

Történelmi Kávéház meghívó

Beszélgetések a Történeti Levéltárban

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára 2011 februárjában előadássorozatot indított, amelynek keretében az intézményben folyó tudományos kutatást és iratfeldolgozást mutatjuk be. Szívesen látjuk az érdeklődőket minden hónap második csütörtök délutánján előadásainkon, és az azt követő beszélgetéseken.

A következő előadásra 2018. március 8-án 17 órakor az ÁBTL aulájában kerül sor (Budapest, VI. ker. Eötvös utca 7.).

Előadó: Bandi István

Az előadás címe:

1989-es események Romániában
Forradalom vagy valami más?

Lassan három évtizede, hogy lezajlottak a temesvári véres események, amelyek a diktatúra bukásához vezető úton az első lépések voltak. Az is közismert tény, hogy 1989. december 22-én a Ceauşescu házaspár menekülésével véget ért a romániai parancsuralmi rendszer. Ugyanakkor a diktátor távozása nem jelentette a vérengzések végét, ugyanis az 1142 haláleset és a több ezer sebesülés jelentős része Ceauşescu elűzése után következett be.
Hogy mi történt valójában 1989 decemberében, arra az igazságszolgáltatás munkatársai hivatalból, a történészek pedig a múltfeltárás okán voltak kíváncsiak. Az eltelt évtizedek során a hivatalos álláspont és a társadalom egy része is forradalomnak nevezte a ’89-ben történteket. Tényleges változást az események megismerésében és átértékelésében a román Legfőbb Ügyészség katonai részlegének 2017. december 17-i nyilatkozata hozott, amely szerint 1989 decemberében, Ceauşescu elmenekülését követően „nem keletkezett hatalmi vákuum”, illetve az irányítást átvett katonai és politikai csoport cselekedeteire jellemző volt a megtévesztő hadművelet, vagyis „létezett a diverzió (…) és ez számos haláleset, sérülés és rongálás legfőbb oka volt”.
Előadásom rövid történeti áttekintést nyújt a Ceauşescu-korszak utolsó napjairól és a kivégzés utáni néhány napról, körüljárva a terrorista-, és az idegen hatalmak beavatkozásával kapcsolatos jelenségeket, és a román erőszakszervek szerepét az említett eseményekben. A Bukarestben lemészárolt terrorelhárító egységek (USLA) történetén keresztül igyekszem rávilágítani, hogy mi volt, vagy mivé vált a decemberi történelmi pillanat.
A téma bemutatásához rendkívül sokrétű kutatásra volt szükség, kezdve az általános társadalom- és történettudományi írásoktól, az 1989-es eseményeket vizsgáló illetékes országgyűlési/szenátusi bizottságok eddig megjelent jegyzőkönyvének nyilvános részein át, a szemtanúk és túlélők, illetve azon belügyi-, honvédelmi egységek, fegyvernemek vezetőinek vagy tisztjeinek visszaemlékezéséig, akik valamilyen módon érintettek voltak a ’89-es eseményekben.
Bandi István

Témakörök: 
Történelmi KávéháZ