Újabb hét évre nevezték ki levéltárunk főigazgatóját

Újabb hét évre nevezték ki levéltárunk főigazgatóját

Kövér László, az Országgyűlés elnöke 2024. április 1-től újabb hét évre Cseh Gergő Bendegúz történészt, levéltárost nevezte ki az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára főigazgatójává. A jelöltet az előzetes meghallgatások során a szakmai bírálóbizottság, illetve az Országgyűlés kulturális bizottsága és nemzetbiztonsági bizottsága is támogatta.

Cseh Gergő Bendegúz 1998 óta dolgozik a levéltárban, amelynek 2017 óta főigazgatója. Vezetése időszakában az ÁBTL hatásköre kibővült: már nem csak az ún. szocialista korszak államvédelmi/állambiztonsági iratainak kezelésére, de az 1990 utáni nemzetbiztonsági iratok majdani átvételére, illetve a jelenlegi szolgálatok iratkezelésének levéltári felügyeletére is felhatalmazást kapott. Közép-Európában ezáltal egyedül itt jött létre olyan speciális titkosszolgálati levéltár, amely az információs kárpótlás hagyományos feladatainak elvégzése mellett a jelenleg működő nemzetbiztonsági szolgálatok iratkezelése felett is ellátja a levéltári felügyeletet.

Cseh Gergő Bendegúz szakmai programjának eredményeként ma már mind a tudományos, mind az állampolgári kutatásra – a regisztrációtól az adatszolgáltatásig – lehetőség nyílik az interneten keresztül is. Szintén e stratégia alapján bővültek a levéltár kutatási, közművelődési és oktatási programjai, illetve történt meg a sok okból hiányos állambiztonsági iratanyag pótlása és gyarapítása külföldi archívumok, hazai levéltárak, valamint magánirat-hagyatékok feltárása és forrásaik hasznosítása révén.

Cseh Gergő Bendegúz 2024 márciusában megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést.

Témakörök: 
Hír