Dokufilmklub a Történeti Levéltárban

Dokufilmklub a Történeti Levéltárban

Hazatérés – egy szabadságharcos története

Hazatérés – egy szabadságharcos története

magyar dokumentumfilm 88' (2007)

Időpont: 2017. november 8. szerda 17 óra

Helyszín: ÁBTL aulája- Budapest, VI. ker. Eötvös utca 7.


Pigniczky Réka dokumentumfilmje egy olyan '56-os menekültről szól, aki sohasem tért haza. Édesapja, Pigniczky László 1957 februárjában a jugoszláv határon keresztül hagyta el Magyarországot. Az Egyesült Államokban telepedett le, ahol aktívan részt vett az emigráns magyar közösség életében. A film története úgy indul, hogy lányai, Réka és Eszter Magyarországra szállítják édesapjuk hamvait, akinek utolsó kérése volt, hogy szülőföldjén temessék el. Az utazás azonban váratlan irányt vesz, amikor a lányok rájönnek, hogy nincsenek tisztában azzal, pontosan mit tett édesapjuk a forradalom alatt. A Hazatérés azt az utat mutatja be, amit Pigniczky Réka és Eszter azért tett meg, hogy két éves nyomozással fényt derítsenek az '56-os eseményekre. Munkájuk során Pigniczky László homályos anekdotáira támaszkodva próbálják részletekből és foszlányokból összerakni édesapjuk forradalmi szerepét. Beszélgetnek a filmben történész szakértőkkel és szemtanúkkal, munkájuk során levéltári anyagok sokaságát böngészték át, felkutatták és megszólaltatták a Magyarországon élő rokonságot. A kutatás végére Pigniczky László „hazatérésének” története a két lány személyes útjává is válik, hogy megértsék apjukat és azokat a forradalmi eseményeket, amelyek alapvetően megváltoztatták az életét, és így az övéket is. A vetítésre, és az azt követő beszélgetésre vendégünk Pigniczky Réka filmrendező, valamint Kiss Gergő operatőr.

Témakörök: 
Esemény

Tisztelt Érdeklődők!

Örömmel értesítjük, hogy a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetését követően, 2020. június 29-étől ismét kinyitjuk Levéltárunk ügyfélszolgálatát és kutatótermét, amelyek idén augusztusban sem zárnak be. A zárás alatt érkezett állampolgári megkeresések feldolgozását folyamatosan végezzük, ezzel kapcsolatban türelmüket kérjük.

Kutatótermünkben az egészségügyi biztonsági szempontok megtartása érdekében csökkentett létszámban tudunk egyidőben kutatókat fogadni, ezért – további rendelkezésig – előzetes időpontfoglalást vezetünk be. Az időpontok foglalása 2020. június 24-étől válik lehetővé, a Levéltár honlapján található kutatoterem.abtl.hu linken keresztül, amellyel kapcsolatban kutatóink a számukra kiküldött hírlevélben találnak több információt. Az elkészült másolatok átvételéhez nem kell időpontot foglalni.
A veszélyhelyzet feloldását követően is több egészségügyi óvintézkedést fenntartunk, ezért kérjük ügyfeleinket és kutatóinkat, hogy használják a Levéltár által biztosított érintésmentes kézfertőtlenítő adagolót és viseljenek maszkot.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára