CSAPDÁBAN - Tanulmányok a katolikus egyház történetéből, 1945-1989

CSAPDÁBAN - Tanulmányok a katolikus egyház történetéből, 1945-1989

3 800Ft.-

0 értékelés
0


Manapság is erősen megoszlanak a vélemények arról, hogy milyen volt a katolikus egyház helyzete Magyarországon az államszocializmus évtizedeiben. A kommunista rendszer-kelepcében - a Csapdában - valós dilemmák, választási kényszerek sora követte egymást majdhogynem naponta. Az egyéni sorsválasztások és a tradíciókhoz kötött intézményi reagálások nehézkedési erejének kusza egyvelege mellett Róma, Budapest és Moszkva - többnyire rejtőzködő - politikai kombinációi együttesen formálták a magyar katolikus egyház státusát, arculatát. A kötet tanulmányai ezeket a kérdéseket elsősorban a magyarországi pártállam és a magyar katolikus egyház közötti párviadal tükrében vizsgálják. Eközben tárul fel több olyan mozzanat arról a világpolitikai sakkjátszmáról is, amit a huszadik század második felében hidegháborúnak hívtak. De meg is állnak az írások a szakmai kompetencia határainál, azt már az olvasó gondolhatja tovább, hogy mi volt - adott esetben - a mártírium hozadéka és mi volt a túlélés ára. Egy dolog talán kiderül a kötet végére érve: e tárgykörben is tarthatatlanok az egydimenziós közelítésű "egyedül igaz" válaszok.

Cikkszám: ISBN 9789632362540. ÁBTLL'Harmattan

Bp. Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára - L'Harmattan 2010, 

Szerkesztette: Bánkuti Gábor és Gyarmati György

Kapható az ÁBTL Ügyfélszolgálatán és a könyvesboltokban.

Terjedelem436 oldal
Kiadvány típusaSaját kiadvány
Súly
Súly: 658 g
Méretek
Méretek: 225 mm × 156 mm × 24 mm

Tisztelt Érdeklődők!

Örömmel értesítjük, hogy a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetését követően, 2020. június 29-étől ismét kinyitjuk Levéltárunk ügyfélszolgálatát és kutatótermét, amelyek idén augusztusban sem zárnak be. A zárás alatt érkezett állampolgári megkeresések feldolgozását folyamatosan végezzük, ezzel kapcsolatban türelmüket kérjük.

Kutatótermünkben az egészségügyi biztonsági szempontok megtartása érdekében csökkentett létszámban tudunk egyidőben kutatókat fogadni, ezért – további rendelkezésig – előzetes időpontfoglalást vezetünk be. Az időpontok foglalása 2020. június 24-étől válik lehetővé, a Levéltár honlapján található kutatoterem.abtl.hu linken keresztül, amellyel kapcsolatban kutatóink a számukra kiküldött hírlevélben találnak több információt. Az elkészült másolatok átvételéhez nem kell időpontot foglalni.
A veszélyhelyzet feloldását követően is több egészségügyi óvintézkedést fenntartunk, ezért kérjük ügyfeleinket és kutatóinkat, hogy használják a Levéltár által biztosított érintésmentes kézfertőtlenítő adagolót és viseljenek maszkot.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára