május 31.

Rákosi Mátyás a debreceni református nagytemplomban

A Magyar Dolgozók Pártja budapesti aktívaülése a Sportcsarnokban. Rákosi Mátyás utolsó nyilvános szereplése. Ekkora a párt főtitkárának pozíciója, nem csupán az őt gyűlölő lakosság, hanem az apparátus körében is megingott, részben Hruscsov XX. kongresszuson mondott beszéde, részben a Rajk-perben játszott szerepének kényszerű beismerése miatt. Bár a Petőfi Kör megélénkülő tevékenysége miatt az ellenzékkel való leszámolásra készült, végül a két hónappal később KV-ülésen neki kellett távoznia a szovjet politikai vezetés döntése folytán.

A képen Rákosi Mátyás a debreceni református nagytemplomban, 1954. december 21-én, az Ideiglenes Nemzetgyűlés megalakulásának 10. évfordulóján tartott ünnepi ülésen.

A hét dokumentuma

Tisztelt Érdeklődők!

Örömmel értesítjük, hogy a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetését követően, 2020. június 29-étől ismét kinyitjuk Levéltárunk ügyfélszolgálatát és kutatótermét, amelyek idén augusztusban sem zárnak be. A zárás alatt érkezett állampolgári megkeresések feldolgozását folyamatosan végezzük, ezzel kapcsolatban türelmüket kérjük.

Kutatótermünkben az egészségügyi biztonsági szempontok megtartása érdekében csökkentett létszámban tudunk egyidőben kutatókat fogadni, ezért – további rendelkezésig – előzetes időpontfoglalást vezetünk be. Az időpontok foglalása 2020. június 24-étől válik lehetővé, a Levéltár honlapján található kutatoterem.abtl.hu linken keresztül, amellyel kapcsolatban kutatóink a számukra kiküldött hírlevélben találnak több információt. Az elkészült másolatok átvételéhez nem kell időpontot foglalni.
A veszélyhelyzet feloldását követően is több egészségügyi óvintézkedést fenntartunk, ezért kérjük ügyfeleinket és kutatóinkat, hogy használják a Levéltár által biztosított érintésmentes kézfertőtlenítő adagolót és viseljenek maszkot.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára