Kónyáné dr. Kutrucz Katalin előadása a Történelmi KávéháZ-ban - Meghívó

Kónyáné dr. Kutrucz Katalin előadása a Történelmi KávéháZ-ban - Meghívó

TÖRTÉNELMI KávéháZ
Beszélgetések a Történeti Levéltárban

MEGHÍVÓ

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára 2011 februárjában előadássorozatot indított, amelynek keretében az intézményben folyó tudományos kutatást és iratfeldolgozást mutatjuk be. Szívesen látjuk az érdeklődőket minden hónap második csütörtök délutánján előadásainkon, és az azt követő beszélgetéseken.

A következő előadásra 2017. január 12-én 15 órakor az ÁBTL aulájában kerül sor (Budapest, VI. ker. Eötvös utca 7.)

Előadó: Kónyáné dr. Kutrucz Katalin

Az előadás címe: Miről árulkodnak a hálózati kartonok?

Az állambiztonsági szervek működésük során több, különböző papíralapú és gépi nyilvántartást vezettek. Előadásomban a papíralapú hálózati nyilvántartás levéltárunkban fellelhető maradékának tanulmányozása során eddig szerzett tapasztalataimat szeretném összefoglalni.

6, 6b, 6c, 6d, 6a karton, adatlap, határozat, változásjelentés, kódkarton: ezekről az iratokról, vagy legalábbis a többségükről szinte mindenki hallott már, és több-kevesebb ismerete is van róluk. Az már kevésbé köztudott, hogy pontosan milyen információkat szerezhetünk ezekről a kartonokról, és mennyire megbízhatóak a rajtuk lévő adatok.

Az sem közismert, hogy mit jelentenek a kartonokon szereplő betűcsoportok és számok, például az, hogy „Kft.”, mi a H-szám, és mi a jelentősége, vagy mit jelenthet az, ha a 6-os kartonon csak a kizárt hálózat kódszáma szerepel, az irattározás ideje és a B-szám pedig nem.

Bemutatom továbbá, hogy milyen személyes adatokat tartottak nyilván a hálózati személyekről, valamint, hogy miért kellett egy-egy hálózati személyről annyi adatot tárolni, amely a teljes személyiségrajzát tükrözi, és mire használták ezeket az adatokat.

Vázolom, pusztán a rendelkezésre álló kartonok alapján, vajon megállapítható-e az, hogy az adott személyt ténylegesen beszervezték, illetve az, hogy biztosan nem.

Kitérek arra is, miért nincs jelezve az M-dosszié léte a 6-os kartonok többségén, illetve van-e valamilyen szintű összefüggés a hálózati személy fedőneve és bármely személyes adata között, valamint, hogy milyen megbízhatóan működött a kartonok naprakész karbantartásában az állambiztonsági bürokrácia.

Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre kísérel meg az előadás több ezer karton tanulmányozása alapján felelni. Tudom, hogy ezen a területen sok a bizonytalanság, számtalan kérdésre nincs még meg a megfelelő válasz, és talán soha nem tudjuk meg kétséget kizáróan azt. Ennek ellenére úgy gondolom, érdemes elmondani mindazt, ami eddig tudható, vagy legalábbis sejthető. Abban is biztos vagyok, hogy a bizonytalanságok és a kudarc lehetősége nem ment fel bennünket a további kutatás kötelezettsége alól.

Kónyáné dr. Kutrucz Katalin

Témakörök: 
HírEseményTörténelmi KávéháZ

Tisztelt Érdeklődők!

Örömmel értesítjük, hogy a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetését követően, 2020. június 29-étől ismét kinyitjuk Levéltárunk ügyfélszolgálatát és kutatótermét, amelyek idén augusztusban sem zárnak be. A zárás alatt érkezett állampolgári megkeresések feldolgozását folyamatosan végezzük, ezzel kapcsolatban türelmüket kérjük.

Kutatótermünkben az egészségügyi biztonsági szempontok megtartása érdekében csökkentett létszámban tudunk egyidőben kutatókat fogadni, ezért – további rendelkezésig – előzetes időpontfoglalást vezetünk be. Az időpontok foglalása 2020. június 24-étől válik lehetővé, a Levéltár honlapján található kutatoterem.abtl.hu linken keresztül, amellyel kapcsolatban kutatóink a számukra kiküldött hírlevélben találnak több információt. Az elkészült másolatok átvételéhez nem kell időpontot foglalni.
A veszélyhelyzet feloldását követően is több egészségügyi óvintézkedést fenntartunk, ezért kérjük ügyfeleinket és kutatóinkat, hogy használják a Levéltár által biztosított érintésmentes kézfertőtlenítő adagolót és viseljenek maszkot.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára