DOKUFILMKLUB - Volt egyszer egy misszió II.

DOKUFILMKLUB - Volt egyszer egy misszió II.

DOKUFILMKLUB  Volt egyszer egy misszió II.

Volt egyszer egy misszió II.

magyar dokumentumfilm, 52 perc, 2016-2017

2019. október 2. szerda 17 óra

Helyszín: az ÁBTL aulája
Budapest, VI. ker. Eötvös utca 7.

Kevéssé ismert tény, hogy a vietnámi rendezésben a Magyar Népköztársaság is szerepet játszott. 1973 januárja és 1975 májusa között összesen 636 magyar diplomata, katona – hivatásos és tartalékos vegyesen – BM dolgozó teljesített szolgálatot a Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottságban, három váltásban. Ennek keretében a magyar misszió a lengyel, a kanadai (később iráni) és az indonéz misszióval közösen tűzszünet-sértések kivizsgálását, hadifogolycserék lebonyolítását, fegyverzetcsere-ellenőrzést végzett, olykor életveszélyes körülmények között. A film az ezzel kapcsolatos mindennapokat, nehézségeket mutatja be a résztvevők és szakértők megszólaltatásával. A most vetítésre kerülő második rész bemutatja, hogy e misszió hidegháborús viszonyok között milyen hírszerzési lehetőségeket nyújtott és azt úgy a szovjet mint az amerikai fél hogyan igyekezett kihasználni. Képet kapunk arról is, hogy milyen veszélyt jelentett egy háborús övezetbe működő békefenntartó küldöttség tagjának lenni. A vetítést követő beszélgetésre vendégünk Nagy Tamás nyugállományú ezredes, hadtörténész és Kemény János történész.

Felhívjuk a vendégeink figyelmét, hogy aki a film vetítésének megkezdése után érkezik, nem tudjuk a terembe beengedni.

Témakörök: 
HírEsemény

Tisztelt Érdeklődők!

Örömmel értesítjük, hogy a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetését követően, 2020. június 29-étől ismét kinyitjuk Levéltárunk ügyfélszolgálatát és kutatótermét, amelyek idén augusztusban sem zárnak be. A zárás alatt érkezett állampolgári megkeresések feldolgozását folyamatosan végezzük, ezzel kapcsolatban türelmüket kérjük.

Kutatótermünkben az egészségügyi biztonsági szempontok megtartása érdekében csökkentett létszámban tudunk egyidőben kutatókat fogadni, ezért – további rendelkezésig – előzetes időpontfoglalást vezetünk be. Az időpontok foglalása 2020. június 24-étől válik lehetővé, a Levéltár honlapján található kutatoterem.abtl.hu linken keresztül, amellyel kapcsolatban kutatóink a számukra kiküldött hírlevélben találnak több információt. Az elkészült másolatok átvételéhez nem kell időpontot foglalni.
A veszélyhelyzet feloldását követően is több egészségügyi óvintézkedést fenntartunk, ezért kérjük ügyfeleinket és kutatóinkat, hogy használják a Levéltár által biztosított érintésmentes kézfertőtlenítő adagolót és viseljenek maszkot.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára