Stefano Bottoni előadása - videó

Stefano Bottoni előadása - videó

Az előadás címe: A vidám barakk és a morgós különc
Magyarország és Románia az államszocializmusban

Publicisztikai és historiográfiai közhelynek számít, hogy Magyarország volt az 1960-as évektől a szovjet tömb legvidámabb barakkja, miközben a Nicolae Ceaușescu-vezette Románia keményvonalas belpolitikájával és különutas, Nyugat-barát manővereivel tűnt ki a szocialista országok között. Mennyire tükrözik ezt a klisét a ma már (vagy éppen még) szabadon hozzáférhető, tekintélyes mennyiségű és rétegzettségű levéltári források? Kell-e módosítanunk, vagy legalább finomítanunk a tankönyvekbe vésett alapállításokon? Az előadás körbejárja a konszolidált szocializmus korszakát Magyarországon és Romániában nemcsak a párt- és az állambiztonság, hanem az egyszerű lakosok és a kulturális ellenzéki mozgalmak által termelt iratanyagon keresztül.

Stefano Bottoni

Témakörök: 
Történelmi KávéháZVideó

Tisztelt Érdeklődők!

Örömmel értesítjük, hogy a járványügyi veszélyhelyzet megszüntetését követően, 2020. június 29-étől ismét kinyitjuk Levéltárunk ügyfélszolgálatát és kutatótermét, amelyek idén augusztusban sem zárnak be. A zárás alatt érkezett állampolgári megkeresések feldolgozását folyamatosan végezzük, ezzel kapcsolatban türelmüket kérjük.

Kutatótermünkben az egészségügyi biztonsági szempontok megtartása érdekében csökkentett létszámban tudunk egyidőben kutatókat fogadni, ezért – további rendelkezésig – előzetes időpontfoglalást vezetünk be. Az időpontok foglalása 2020. június 24-étől válik lehetővé, a Levéltár honlapján található kutatoterem.abtl.hu linken keresztül, amellyel kapcsolatban kutatóink a számukra kiküldött hírlevélben találnak több információt. Az elkészült másolatok átvételéhez nem kell időpontot foglalni.
A veszélyhelyzet feloldását követően is több egészségügyi óvintézkedést fenntartunk, ezért kérjük ügyfeleinket és kutatóinkat, hogy használják a Levéltár által biztosított érintésmentes kézfertőtlenítő adagolót és viseljenek maszkot.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára